29 Ocak 2015 Perşembe

Kompresör Nedir?



Hemen hemen tüm endüstriyel uygulamalarda kompresör kelimesi ile karşılaşırız. Peki kompresör nedir? Fransızca kökenli bir kelime olan kompresör, gazları veya havayı atmosfer basıncından daha yüksek bir basınçla sıkıştırarak kullanmamızı sağlayan bir çeşit motorlu makinedir. Özellikle gaz türbinleri ve havayla çalışan pnömatik araçlarda kompresör kullanımı büyük önem taşımaktadır. Çünkü gazın sıkıştırılıp sıvılaştırılması için duyulan basınç gücü, sadece kompresör ile elde edilebilmektedir.

Yaygın olarak kullanılan iki farklı kompresör tipi vardır. Bunlardan ilki pistonlu kompresör, ikincisi ise vidalı kompresör olarak adlandırılır. Kullanıldıkları alana göre farklı büyüklük ve versiyonları olsa da, pistonlu kompresör modellerinin başlıca krank, karter, piston ve silindirden oluştuğunu söyleyebiliriz. Krank miline bağlı olan pistonların hareket etmesiyle silindirin içine havayı emerek sisteme yollayan pistonlu hava kompresörü, en yaygın kullanılan kompresörlerin başında yer almaktadır. Vidalı kompresör ise adını ana parçası olan vidadan almaktadır. Günümüzde son model kompresörler olarak lanse edilen vidalı hava kompresörleri, kendi iç sisteminde basıncı artırdığı için pistonlu olanlara göre daha verimli çalıştığı söylenebilir. Öte yandan pistonlu kompresör modellerine nazaran daha pahalı olduğu da aşikardır.

Yaygın olarak kullanılan iki adet kompresörü yukarıda tanımladık. Peki ya başka kompresör çeşitleri yok mudur? Elbette var. Bunlar; hat filtreler, hava kurutucuları, hava tankı, kapasite kontrollü vidalı kompresör, şaseli kompresör, sessiz kompresör, seyyar vidalı kompresör, silobas kompresör, vidalı hava kompresör ve yağsız vidalı kompresör gibi modellerden oluşmaktadır. Görüldüğü üzere çok çeşitli olan kompresör modelleri, çalışma prensibi değiştikçe farklı isimlerle anılmaktadır. Bu durum elbette kompresör fiyatları açısından da farklılıkların oluşmasına neden olmaktadır. Kullanıcıların kompresör seçimlerini yaparken ihtiyaç alanlarını ve kapasite ihtiyaçlarını düşünerek karar vermeleri, bu karara uygun modeller arasında da fiyat karşılaştırması yapmasının önemi bulunmaktadır.

Son model teknoloji ile üretilen yüksek donanımlı kompresörleri ve müşteriye değer veren duruşu ile 100 yıllık bir emeğin sonucu olan Chicago Pneumatic Kompresör, tüm endüstriyel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir markadır. Küresel bir marka olmanın farkındalığı ile hareket eden Chicago Penumatic, kompresör üretimi ile değerli müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadır. Eğer siz de hangi kompresörü kullanacağınızdan emin değilseniz, mutlaka Chicago Pneumatic ile tanışmalısınız.