20 Haziran 2013 Perşembe

Biryalancınınitirafları.com

Henüz 24 yaşında Amerika’nın en büyük gazete, televizyon ve dergilerini kandırmış, çıkarları doğrultusunda kurgusal safsatalara inandırmış ve bunu yaparken en çok internetin gücünden yararlanmış büyük  ‘‘medya manipülatörü’’  Ryan Holiday, günah çıkarmak yerine kitap çıkarmayı tercih etmiş. Meslek sırlarını paylaştığı vicdan muhasebesini ‘‘ İnan Bana Yalan Söylüyorum’’ adıyla okuyucuları; medya mağdurları bizlerle paylaşmıştır.
Ryan Holiday


  Kendisi kitabını şu sözlerle tanımlamaktadır ‘‘ Bu kitap, blog, PR ve online entrikalar dünyasının sahne gerisindeki deneyimlerimden –ve bu deneyimlerin baskın kültürel araç hakkında söylediklerinden- oluşmaktadır. Kitabı yazma sebebini ise sistemi, sistemin içinden ve sistemi doğrudan döndüren biri olarak, insanların zamanının her saniyesini çalmak için tasarlanmış medya sisteminin hilelerini okuyucularına öğretmek olduğunu söylemiştir.

 ‘‘Canavarı Beslemek; Bloglar Nasıl Çalışır’’

‘‘Hile şu: Başkalarının omuzlarına basarak yükselen bir marka yaratmak, çalınan ise sizin ilginiz ve inanma isteğiniz’’
 
 Bu bölümde Ryan Holiday blog terimiyle internet yayıncılığının tümünü kastediyor (sosyal ağlar, haber siteleri, video paylaşım ağları vb) blogları bugünün haber ajansları olarak görüyor, gücünden, yararından çok zararından ve yaşam döngüsünden bahsediyor.

   
Çok Satan Kitabı
Atlama haberler ile üne kavuşmaya çalışan haberciler, sayfa görüntüleme sayısı, reklam kazançları hepsi sistemin bir parçasıdır. Ryan Holiday’e göre; reklam + trafik(görüntülenme sıklığı) = gelir demektir.
‘‘İsim yapmak isteyen blog yazarları ve bloglarını satmak isteyen yayıncılar, düzmece bir yatırım fırsatıyla ilgili yaratmak için –görkemli bir tantana yaratıp kimse uyanmadan parsayı toplamak için-dümenler çeviren iki sahtekar işadamı gibidir. Kuralların ve etiğin belirsiz olduğu bu dünyada üçüncü bir oyuncu müthiş bir etki uygulayabilir: Ve karşınızda, medya manipülatörü’’

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder