24 Haziran 2013 Pazartesi

Sofraların Vazgeçilmezi; Limon

Akdeniz ve Ege mutfak kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır Limon. Bu iklimlerde yetişmiş çocuklar her öğün sofrada limonla karşılaşarak, limon ağaçlarının arasında oynayarak büyürler. Yapraklarının kokusu içlerine işler.



Salataların vazgeçilmezidir Limon.Özellikle Akdeniz salata limonsuz bir hiçtir. Bir Egeli olarak bizim soframızın da vazgeçilmeziydi limon. Sırf sofraların olsa iyi, düştüğümüz zaman annelerimiz mikrop öldürür diye bir dilim ince limon keser diz kapağımıza bastırırdı. Yine Ege ve Akdeniz sofra kültürünün bir parçası olan balık yemekleri de limonsuz asla ve asla sofralarda yer almaz.



 Kışın yapraklarını dökmeyen her zaman gösterişli ve güzel görünen limon ağaçları, ılıman iklimlerde yetişir. İçerisinde yüzde 5 asit bulunan pH değeri iki ile 3 arası olan limon suyunun faydaları saymakla bitmiyor. İçerisinde hatırı sayılır yoğunlukta bulunan C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaşlanma karşıtıdır. Demir emilimine yardımcı olur, kansere karşı koruyucu özelliktedir, vücutta kurşun birikimini önler. C vitamini eksikliğinde diş eti kanamaları görülür ve enfeksiyonlara karşı direnç azalır.

Bu yüzden annelerimiz küçüklüğümüzden beri hasta olunca bir bardak sıcak suya limon suyu karıştırıp içirirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder