11 Mart 2013 Pazartesi

Kahve Kokusu

Bir fincan kahvenin hatrı kadar yaşamamışım bile, bak neyi fark ettim şimdi. Mis gibi bir kahve, dumanı üstünde tüten, kokusu davetkar... Olsa da içsek mi diyorsun? E yapması artık daha da kolay şekerim. Makine çağındayız artık, onun da türlü çeşitli makineleri var. İstersen cezve niyeti görüp Türk kahvesi yapıyor; canın uzaklardan, mesela taa Brezilya'nın kahve çekirdeklerinden hazırlanmış leziz bir kahve çekiyorsa onu da zahmetsiz bir şekilde iki dakikada hazırlıyor.




Kahvenin kültürümüzdeki yeri de apayrı elbette. Geleneksel kahve anlayışının en özel temsilcisi Türk kahvesi, telvesi ile servis edilen tek kahve çeşidi olması nedeni ile de oldukça ilgi görüyor. Kimileri sert tadı ve küçük fincanda servis edilmesinden dolayı espresso ile benzer olarak görse de Türk kahvesinin yerini herhalde hiçbir kahve çeşidi dolduramaz. 



Hazırlanışı ve sunumu da ayrı bir beceri gerektiren Türk kahvesi, ülkemizi ziyarete gelen yabancı turistler tarafından da oldukça ilgi görüyor. Kısık ateşte uzun sürede pişirilmesi uygun olan kahvenin köpüğünün de kıvamında olması gerekiyor elbette. Eski usul yöntemlere göre bir fincanlık cezveler en makbul olanıymış. Yeni nesil Türk kahvesi makineleri de aynı etkiyi yaratıyor diyebilirim. Bunun yanında kahvenin ikramında kullanılan fincanlar da oldukça önemli birer estetik değer taşıyor. 


Farklı renklerin bir arada uyum içinde kullanıldığı ve estetik desenlerin yer aldığı kahve fincanları da, en az kahvenin tadı kadar önem arz ediyor. Kültürel anlamda hoş yansımaların yer aldığı fincanlar, kahve saatlerinin vazgeçilmez birer parçası olma özelliğine sahip.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder